Garmin Oregon 650

Discussion about software such as GSAK, OziExplorer etc, as well as all things hardware, GPSrs, laptops, PDAs, paperless caching, cables etc
User avatar
Alansee
4000 or more? I'm officially obsessed.
4000 or more? I'm officially obsessed.
Posts: 560
Joined: 23 February 06 12:45 pm
Location: Melbourne

Re: Garmin Oregon 650

Post by Alansee » 25 November 13 5:24 pm

Thanks again Geoff. I have deleted just the POI folder and it seems to have done the trick.

However I must say that this should not need to be done - the programming simply is not right. I am regularly disappointed at how, after computing has now been mainstream for ? 20 ? years, some programming just does not do what is required.

And I am actually fully qualified and experienced to make such a statement.

That having been said, I still like my 600!

User avatar
gmj3191
5000 or more caches found
5000 or more caches found
Posts: 1315
Joined: 22 April 03 12:37 am
Location: Sandringham, Vic Garmin Oregon 650

Re: Garmin Oregon 650

Post by gmj3191 » 25 November 13 11:39 pm

Yes, it's a nice unit.

User avatar
maccamob
10000 or more caches found
10000 or more caches found
Posts: 915
Joined: 04 April 03 6:37 pm
Location: Hoppers Crossing, VIC
Contact:

Re: Garmin Oregon 650

Post by maccamob » 26 November 13 11:36 am

I've noticed a couple of different (and a bit annoying) behaviours since updating the firmware to ver 3.5.
First, the unit only stays in Mass Storage Mode for a minute or two when I connect it to my notebook, then it changes back to normal operation.
Second, the Setup/Display/Backlight Timeout setting now switches off the whole display, not just the backlight.

Finally, when I use Track Manager to save the current track, the unit used to bring up a new screen offering the option to delete the (now saved) current track and zero the trip odometer. It no longer does this.

Anyone else noticed this?

User avatar
maccamob
10000 or more caches found
10000 or more caches found
Posts: 915
Joined: 04 April 03 6:37 pm
Location: Hoppers Crossing, VIC
Contact:

Re: Garmin Oregon 650

Post by maccamob » 26 November 13 12:07 pm

I've done some more investigating. The 3.5 update changed some settings that I don't remember being changed by previous updates.

The screen switching off with the backlight is the result of the Setup/Display/Battery Save setting being ON.

My Track manager issue was the result of the Setup/Tracks/Advanced Setup/Recorded Data Reset setting. I prefer the "Prompted" setting.

Still haven't found the answer for the Mass Storage behaviour.

User avatar
Alansee
4000 or more? I'm officially obsessed.
4000 or more? I'm officially obsessed.
Posts: 560
Joined: 23 February 06 12:45 pm
Location: Melbourne

Re: Garmin Oregon 650

Post by Alansee » 26 November 13 2:28 pm

I have only just upgraded to 3.5 and haven't used it in the field yet, but I found that -

- The screen saving setting, which was Off before, is still Off.

- The Track Manager - I have no idea what it was before but it is now on Track and Trip (since changed to Prompted.)

- When I do connect to the PC, If the unit is already on, it almost connects, then turns off, and I have to restart it again and all is well. It is the same with the upgrade.

Not much help there I am afraid.

User avatar
maccamob
10000 or more caches found
10000 or more caches found
Posts: 915
Joined: 04 April 03 6:37 pm
Location: Hoppers Crossing, VIC
Contact:

Re: Garmin Oregon 650

Post by maccamob » 26 November 13 3:27 pm

Still more experimenting. I changed Setup/System/Interface from Garmin Serial to Garmin Spanner and back to Garmin Serial again, and all is now well again :D

User avatar
Alansee
4000 or more? I'm officially obsessed.
4000 or more? I'm officially obsessed.
Posts: 560
Joined: 23 February 06 12:45 pm
Location: Melbourne

Re: Garmin Oregon 650

Post by Alansee » 27 November 13 11:22 am

The wonders of modern technology! LOL

Not to mention the analytical skills of an engineer! 8)

User avatar
gmj3191
5000 or more caches found
5000 or more caches found
Posts: 1315
Joined: 22 April 03 12:37 am
Location: Sandringham, Vic Garmin Oregon 650

Re: Garmin Oregon 650

Post by gmj3191 » 27 November 13 11:46 am

I upgraded my firmware to the latest revision before I used the unit, so haven't experienced and problems like this, although I haven't done much with tracks as yet.

User avatar
maccamob
10000 or more caches found
10000 or more caches found
Posts: 915
Joined: 04 April 03 6:37 pm
Location: Hoppers Crossing, VIC
Contact:

Re: Garmin Oregon 650

Post by maccamob » 03 January 14 3:30 pm

Version 3.6 is out now.

User avatar
maccamob
10000 or more caches found
10000 or more caches found
Posts: 915
Joined: 04 April 03 6:37 pm
Location: Hoppers Crossing, VIC
Contact:

Re: Garmin Oregon 650

Post by maccamob » 03 January 14 3:36 pm

maccamob wrote:Still more experimenting. I changed Setup/System/Interface from Garmin Serial to Garmin Spanner and back to Garmin Serial again, and all is now well again :D
Spoke too soon. :( My best guess atm is that it will stay in Mass Storage mode only if I leave file window(s) showing the Oregon folder contents open. Close all those windows, and the unit drops out of mass storage mode soon after.

User avatar
mtrax
Posts: 1956
Joined: 19 December 06 9:57 am
Location: Weston Creek, Canberra

Re: Garmin Oregon 650

Post by mtrax » 03 January 14 3:38 pm

v3.60 has been out since mid Dec. new GPS version which I haven't installed yet.. hoping it improves somethings..

User avatar
EuDes
7500 or more caches found
7500 or more caches found
Posts: 109
Joined: 27 February 05 9:30 pm
Location: Melbourne Garmin Oregons 300 & 650

Re: Garmin Oregon 650

Post by EuDes » 19 February 14 9:45 am

Version 3.8 is out (see http://garminoregon6xx.wikispaces.com/Firmware) although this looks rather ominous:
Warning
● 3.80
● Multiple reports of frequent lock-ups and crashes. (Crash 21)
● Many users report improved v3.80 stability after deleting all content in \Garmin\CustomSymbols\ directory. (Garmin DE)
Has anyone tried it?

User avatar
EuDes
7500 or more caches found
7500 or more caches found
Posts: 109
Joined: 27 February 05 9:30 pm
Location: Melbourne Garmin Oregons 300 & 650

Re: Garmin Oregon 650

Post by EuDes » 19 February 14 9:51 am

While I'm here, I have a few issues with my Oregon 650.

Is anyone else having a problem with flash photography? In darkness, either the flash is unsynchronised with the shot rendering the photograph useless or it 'hangs' the unit necessitating the removal of the batteries for it to restart. It does, however, work perfectly for daylight shots (i.e. no flash).

User avatar
gmj3191
5000 or more caches found
5000 or more caches found
Posts: 1315
Joined: 22 April 03 12:37 am
Location: Sandringham, Vic Garmin Oregon 650

Re: Garmin Oregon 650

Post by gmj3191 » 09 March 14 7:43 pm

I just got home and the rubber plug covering the USB port on my 650 has broken off and was loose in my pocket.
It looks like it just screws on, I hope I can get a new one as it's only a matter of time until I lose it.

I'm not surprised really, it always looked like it was just a matter of time ........

User avatar
setsujoku
3500 or more caches found
3500 or more caches found
Posts: 1422
Joined: 28 December 04 5:46 pm
Twitter: BGNWP
Location: Athelstone, SA
Contact:

Re: Garmin Oregon 650

Post by setsujoku » 10 March 14 3:22 pm

Have the issues with the software settled down now after all of the updates? Looking at upgrading the 300 before a trip to Europe later in the year, but cautious with all of the issues that have been experienced with the units as the updates have been released.

Post Reply