GSAK 7.7.0.109 update problem

Discussion about software such as GSAK, OziExplorer etc, as well as all things hardware, GPSrs, laptops, PDAs, paperless caching, cables etc
User avatar
riblit
It's the journey.
It's the journey.
Posts: 3444
Joined: 04 April 03 6:30 pm
Location: Land Grant of John Campbell

GSAK 7.7.0.109 update problem

Post by riblit » 22 March 10 11:40 am

The update to 7.7.0.109 throws an SQLite Error.

SQLite Error 1 - no such column: Available.

with the program continually restarting irrespective of the button clicked on the Exception Log dialog.


Has anybody else experienced this?

I have notified Clyde.

ian-and-penny
10000 or more caches found
10000 or more caches found
Posts: 1067
Joined: 13 October 03 11:45 am
Location: Travelling Australia using a Garmin Montana 650T

Re: GSAK 7.7.0.109 update problem

Post by ian-and-penny » 22 March 10 12:02 pm

Works OK for me.

User avatar
PesceVerde
700 or more Caches found
700 or more Caches  found
Posts: 452
Joined: 07 February 08 12:12 pm
Location: Arana Hills.

Re: GSAK 7.7.0.109 update problem

Post by PesceVerde » 22 March 10 1:16 pm

New version seems OK here. I haven't been using it much yet though.

User avatar
maccamob
10000 or more caches found
10000 or more caches found
Posts: 915
Joined: 04 April 03 6:37 pm
Location: Hoppers Crossing, VIC
Contact:

Re: GSAK 7.7.0.109 update problem

Post by maccamob » 22 March 10 2:11 pm

Ok here too.

User avatar
mtrax
Posts: 1947
Joined: 19 December 06 9:57 am
Location: Weston Creek, Canberra

Re: GSAK 7.7.0.109 update problem

Post by mtrax » 22 March 10 2:41 pm

just upgraded and all ok, I would guess a restore database and reapply upgrade. it looks like your database is corrupt

User avatar
maccamob
10000 or more caches found
10000 or more caches found
Posts: 915
Joined: 04 April 03 6:37 pm
Location: Hoppers Crossing, VIC
Contact:

Re: GSAK 7.7.0.109 update problem

Post by maccamob » 22 March 10 2:43 pm

riblit wrote:The update to 7.7.0.109 throws an SQLite Error.

SQLite Error 1 - no such column: Available.

with the program continually restarting irrespective of the button clicked on the Exception Log dialog.
What version were you updating from?

User avatar
riblit
It's the journey.
It's the journey.
Posts: 3444
Joined: 04 April 03 6:30 pm
Location: Land Grant of John Campbell

Re: GSAK 7.7.0.109 update problem

Post by riblit » 22 March 10 6:05 pm

maccamob wrote: What version were you updating from?

I would say 7.6.3.13 as that's the version on my laptop, which I'm loath to update now.
mtrax wrote: I would guess a restore database and reapply upgrade. it looks like your database is corrupt
That option won't for two reasons, firstly this upgrade makes major changes to the database as it now completely running on the newer database engine.

The second is the program continually loops at the error message so its not possible to access any of the program functions.

User avatar
maccamob
10000 or more caches found
10000 or more caches found
Posts: 915
Joined: 04 April 03 6:37 pm
Location: Hoppers Crossing, VIC
Contact:

Re: GSAK 7.7.0.109 update problem

Post by maccamob » 22 March 10 6:35 pm

GSAK should have backed up your default database before the upgrade (7.7Back.zip). Open the zip file and copy the backed up dbs over the faulty ones and try again. I seem to recall something like that happening to me when I updated to 7.7 when it was in beta, but it worked ok second time round.

User avatar
Chwiliwr
10000 or more caches found
10000 or more caches found
Posts: 888
Joined: 10 April 05 10:39 pm
Location: Leeming Western Australia

Re: GSAK 7.7.0.109 update problem

Post by Chwiliwr » 22 March 10 6:55 pm

maccamob wrote:GSAK should have backed up your default database before the upgrade (7.7Back.zip). Open the zip file and copy the backed up dbs over the faulty ones and try again. I seem to recall something like that happening to me when I updated to 7.7 when it was in beta, but it worked ok second time round.
I have the same problem as Riblit.

GSAK continually opens in update mode and the file 7.7Back.zip seems to be created at the beginning and has nothing useful in it now by way of the data that I had before I started. I can recreate my database as it wasn't anything special but cannot get GSAK itself to start without going through this continual update loop.

I have no idea what version it was before I started.

Team Rubik
Posts: 310
Joined: 24 October 05 2:47 pm
Location: Shepparton

Re: GSAK 7.7.0.109 update problem

Post by Team Rubik » 22 March 10 7:24 pm

I had a similar problem when using GSAK for the first time with Windows 7. The problem was something to do with opening the program as administrator and having forced file assocation checked in the Tools menu. Are you using Windows 7 too?

User avatar
riblit
It's the journey.
It's the journey.
Posts: 3444
Joined: 04 April 03 6:30 pm
Location: Land Grant of John Campbell

Re: GSAK 7.7.0.109 update problem

Post by riblit » 22 March 10 7:43 pm

maccamob wrote:GSAK should have backed up your default database before the upgrade (7.7Back.zip). Open the zip file and copy the backed up dbs over the faulty ones and try again. I seem to recall something like that happening to me when I updated to 7.7 when it was in beta, but it worked ok second time round.

I tried that as well. It optimises, repairs and then gives me the same exception log and program looping.

User avatar
riblit
It's the journey.
It's the journey.
Posts: 3444
Joined: 04 April 03 6:30 pm
Location: Land Grant of John Campbell

Re: GSAK 7.7.0.109 update problem

Post by riblit » 22 March 10 7:43 pm

Team Rubik wrote:I had a similar problem when using GSAK for the first time with Windows 7. The problem was something to do with opening the program as administrator and having forced file assocation checked in the Tools menu. Are you using Windows 7 too?

no, its on XP.

User avatar
maccamob
10000 or more caches found
10000 or more caches found
Posts: 915
Joined: 04 April 03 6:37 pm
Location: Hoppers Crossing, VIC
Contact:

Re: GSAK 7.7.0.109 update problem

Post by maccamob » 22 March 10 8:45 pm

riblit wrote:
maccamob wrote: What version were you updating from?
I would say 7.6.3.13 as that's the version on my laptop, which I'm loath to update now.
Try http://gsak.net/board/index.php?showtopic=13728 if you want to go back to 7.6.3 while you get it sorted.

User avatar
riblit
It's the journey.
It's the journey.
Posts: 3444
Joined: 04 April 03 6:30 pm
Location: Land Grant of John Campbell

Re: GSAK 7.7.0.109 update problem

Post by riblit » 22 March 10 9:08 pm

I read that thread earlier. I need 7.6.2 build 45 before I can put that on as it isn't full release. Finding that is proving to be a problem. The link is to the the home GSAK page and the only download links there are to the latest 7.7.0.109 that is causing the problem or 6.6.5.20 which is too far back.


I tried renaming the data directory to see if GSAK would create a default one. It did so and created a new blank database. If I change to an existing database I get the SQLite error 1 - No such column: AVAILABLE message with the cursor telling me its waiting for an SQL statement to finish running. Clicking either Restart or OK on the Exception Log Dialogue will cause the program to restart and open with the blank database.


I have checked both the newly created test database and an updated one for a column called "AVAILABLE" without success.

Online
User avatar
Richary
6500 or more caches found
6500 or more caches found
Posts: 4139
Joined: 04 February 04 10:55 pm
Location: Waitara, Sydney

Re: GSAK 7.7.0.109 update problem

Post by Richary » 22 March 10 9:25 pm

I still have 7.62 Build 45 downloaded executable here from when I got the new PC, PM your email if you want and I can try and email it at just under 10MB or use dropsend or similar.

Post Reply